Judith Leyster - De jonge fluitspeler (1935)

Judith Leyster - De jonge fluitspeler (1935)

Fraai schilderij, althans detail van een schilderij van Judith Leyster (1609-1660) een vrouwelijke tijdgenoot en concurrent van Frans Hals. Stond woensdag 23 december jl in de kunstbijlage van de Volkskrant, omdat het Frans Halsmuseum een expositie van haar georganiseerd heeft.
Vroeger zelf fluit gespeeld (mijn doctoraalscriptie muziekwetenschappen ging over de fluitist/fluitbouwer/componist Louis Drouet), maar tijdens mijn conservatoriumstudie heb ik de overstap naar koordirectie en dus piano gemaakt. Mijn fluit ligt nog ergens in een kastje, maar al jaren niet meer gespeeld - ik zie erg op tegen het moeten aanhoren van mijn hopeloos teruggelopen embouchure.
Aan de muur (op het schilderij) hangen nog een viool (of een voorloper daarvan, kijk naar de kam en de strijkstok) en een blokfluit. Blokfluit heb ik ook nog gespeeld - wie niet - en daar heb ik een half jaartje geleden toch nog een korte opleving mee gehad.
Gelijk kijken of de blokfluit klopt, want aan het nauwkeurig naschilderen van instrumenten ontbreekt nog wel eens iets bij onze collega's uit de beeldende hoek. Zo zag ik enige tijd geleden een schilderij van Wilhelm von Schadow die een beroemd geworden schilderij heeft gemaakt van Mignon uit Goethe's "Wilhelm Meister".

Op zijn weblog rekent Paul Pleijsieruit dat deze gitaar in een octotonische toonladder (met acht gelijke toonafstanden) moet zijn gestemd. Dat zou wel eens boeiend kunnen klinken.