Een trieste blik....

[Update: op 27 november 2016 kreeg ik een e-mail van Boekhandel De Bengel, waarin mij werd verteld dat

boekhandel De Bengel in Dordrecht nog steeds springlevend is. In een tijd dat veel boekhandels hun deuren sloten is De Bengel in 2012 juist verhuisd naar een groter pand in de Vriesestraat in Dordrecht en is de collectie alleen maar uitgebreid.

Dat lijkt me goed nieuws! Helaas is niet iedere boekhandel in staat het hoofd boven water te houden, dus ik laat het stukje hieronder verder ongewijzigd.]

bood het lege pand van boekhandel "De Bengel" in Dordrecht

toen ik daar op 20 september van dit jaar was.

Ik bezoek in mijn vrije tijd graag steden, en meet de waarde van een stad af aan
1. de aanwezigheid van een mooie historische kerk
en
2. de aanwezigheid van een fatsoenlijke boekhandel, enigszins gespecialiseerd in Het Betere Boek. Of liever nog: een antiquariaat.
Dordrecht was zo'n mooie stad. Maar de voorlaatste keer dat ik daar was, op 4 september 2010, was De Bengel nog springlevend. En beloofde zelfs een dubbel leven:

Maar "dubbel" betekent niet: "dubbellang"; mijn belangstelling voor Dordrecht is inmiddels met 50% achteruit gegaan. :-)

Ook Haarlem moest eraan geloven: van de vier boekhandels (één speciaalzaak - waarvan ik me drie jaar geleden al afvroeg hoe de eigenaar het hoofd boven water kon houden, twee antiquariaten - waaronder De Slegte, die in Haarlem ook nog eens niet zoveel voorstelde, en een min of meer "gewone" boekhandel - ik tel AKO/Bruna niet mee) die ik daar graag bezoek, pardon: bezocht, is er nog maar één over - het andere antiquariaat. Met de BAVO, waar je alleen in mag tegen betaling, degradeert dat de stad bijna tot het niveau van een dorp, wat zeg ik? Een Krähwinkel, een getto, een achterbuurt! Nouja, niet overdrijven: het Teylers redt de eer.

En Deventer, de Stad der Steden met elf antiquariaten? Boekhandel "Notting Hill" is inmiddels ter ziele, en dient nog slechts als etalage voor boekhandel "Das Gute ist immer da", even verderop. Dat maakt dat er nog tien zijn; nog altijd een Toplocatie.

Het is mijn eigen schuld: ik koop mijn boeken nog vrijwel uitsluitend via internet-antiquariaten. Nieuwe boeken koop ik vrijwel niet meer: ik read e-, anders groei ik dicht.
Ik ben natuurlijk een grootgebruiker, maar ik kan in mijn eentje niet alle boekenzaken van Nederland onderhouden. Wel snuffel ik er graag rond, zoals sommige vrouwen schoenenwinkels bezoeken. Maar daar zijn er nogal wat van, in tegenstelling tot boekwinkels, dus ik zal toch een reddingspoging moeten ondernemen.
Als ik tenminste wil voorkomen dat mijn stedentripjes ontaarden in het permanent uitvoeren van de "Man Stand" - het bij een mode- of schoenenzaak geduldig buiten wachten van een man terwijl zijn vrouw lekker aan het shoppen is.

Mijn sinterklaaswensenlijstje bevat dan ook vier boeken, echte Treeware boeken!

En een DVD, dat wel.
Een documentaire, uiteraard, want een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.

En te bestellen bij Bol, tja.

Gemak dient de mens.