Boek - statistieken.

Het jaar 2014 is nog niet voorbij, maar, in blije afwachting van het mogen opmaken van mijn winst- en verliesrekening op het zakelijke vlak, straks in januari, maak ik alvast de balans op van mijn boekenlijstje.
Net als vorig jaar deed ik mee aan de Reading-Challenge bij Goodreads. Alleen: vorig jaar was ik te optimistisch (ik zette in op 50 boeken) en bleef er ver onder - ik las er slechts 30.

Dit jaar was ik realistischer en stelde ik mijn norm bij: ik zette in op 40 boeken. Op dit moment staat de teller op 45 en ik verwacht er nog minstens één uit te lezen!
De hele lijst is natuurlijk na te kijken op Goodreads en hier in een gewoon document dat ik vanaf 1994 bijhoud. (eigenlijk vanaf 1992, maar de eerste twee jaar deed ik op een Olivetti tekstverwerken, die informatie moet ik nog eens handmatig overzetten in het Word-document).

Voor de lol hier wat statistieken:

> Ik las dit jaar 45 boeken uit. Er zijn er nog wat onder handen.
> In totaal, tot nu toe: 11,069 pagina's.
> Van die boeken waren er 8 in het Nederlands, 21 in het Duits en 16 in het Engels.
> Daarvan: 6 "gewone" romans, 9 sciencefiction romans, 14 boeken die op een of andere manier gerelateerd zijn aan mijn Lortzing-onderzoek en 16 overig filosofisch/populair-wetenschappelijk.
> Tot slot de strijd tussen het Ebook en de Treeware-boeken: Ik las 27 ebooks, en dus 18 "gewone", "echte" boeken. Boek #46 - nog uit te lezen - is ook een ebook. Ik lees ebooks het liefst op mijn Sony e-Reader, als ePub dus. Kindle boeken, die ik gekocht heb bij Amazon converteer ik altijd naar ePub. Ik weet natuurlijk dat dat eigenlijk niet de bedoeling is, omdat je dan de DRM eraf moet halen, maar ik heb er toch voor betaald? Dan is het boek dus van mij en doe ik ermee wat ik wil. Ik vind een e-reader gewoon prettiger lezen dan mijn iPad (waar een kindle-app opzit), vooral in bed, waar ik overigens tijdens mijn slapeloze uurtjes sowieso de meeste pagina's verwerk.

De Google Books lees ik wel via mijn iPad; ik moet wel, want de vooral oude Duitse boeken, die nog in Fraktur-schrift zijn gedrukt en door Google zijn ingescand (fantastisch!), en sommige boeken die ik via de eLibrary (KB of via de Goethe-Online Bibliotheek) lees, zijn meestal pdf's en dat leest dan weer beter op een iPad.

Beste roman: moeilijk te zeggen. Ik opende het jaar met Peter Steinz' "De duivelskunstenaar", een boek over Faust. Erg interessant, maar van belang is dat hieruit voortkwamen Yourcenar's "hermetisch zwart" - prachtig - en Hesses "Narziss en Goldmund", goed, die ik beide nog in januari uitlas, maar de beste roman vond ik toch "The Luminaries" van Eleanor Catton. Waanzinnig mooi geschreven, een bijna Dickensiaanse sfeer (zoals indertijd ook Charles Palliser's "The Quincunx"). Ik lees niet heel veel romans, heb nog "The Goldfinch" klaarstaan op mijn e-reader, maar nog niet aan toegekomen. Wordt 2015. Hopelijk.
Sciencefiction lees ik meer. Echter: het niveau viel dit jaar wat tegen. In de zomervakantie las ik Heinlein's "Farmer in the Sky", dat was goed. Heinlein hè. Ik had al heel veel van hem gelezen en na een paar jaar "even niet" nu dit boek opgepakt - voelde weer helemaal als vanouds. "The Word Exchange" van Alena Graedon sprak me qua onderwerp erg aan, begon ook zeer veelbelovend, maar zakte na de eerste drie hoofdstukken enorm in. Jack Williamson's "Star Bridge" was okay, maar niet meer dan dat en "River of Gods", ja dat was toch even doorzetten. Verder ben ik dit jaar begonnen met de Perry Rhodanserie (gevaarlijk!), de boeken uit de 70er jaren beleven momenteel een revival. Twee delen gedaan, maar ik moet zeggen dat ik alleen deel 1 goed vond. Deel 2 moet ik overigens als kind al hebben gelezen, ik herinnerde mij ineens een bepaalde passage bijna woordelijk, maar dan in het Nederlands (terwijl ik het nu in het Engels heb gelezen). Merkwaardige ervaring, een soort "Déja lu".

Ik hoop het jaar te mogen afsluiten met "The Golden Age" van John C Wrigth. Dit boek begon tamelijk onbegrijpelijk (deze ervaring hadden ook sommige andere lezers op Goodreads!) en ik had het eigenlijk al terzijde gelegd. Maar na een tijdje toch weer opgepakt en ineens zag ik het licht. Wow, wat een geweldig boek!

Binnen de afdeling filosofie/populair-wetenschappelijk las ik drie boeken van Rüdiger Safranski: één over ETA Hoffmann, één over Nietzsche (net uit als ik dit schrijf) en zijn nieuwste boek over Goethe. Geweldig, net als andere boeken (over de Romantiek, over Schopenhauer, over Schiller en over de vriendschap tussen Schiller en Goethe) die ik al eens van hem gelezen heb. Hoewel: over Goethe wist ik eigenlijk al aardig wat en dan verbleekt dat boek een beetje bij zijn andere werk. Maar er is dan ook al heel wat over Goethe geschreven, daar ga je niet zo snel iets aan toevoegen.
Ik heb dit jaar sowieso vrij veel over Goethe gelezen, en dat allemaal verwerkt op mijn Goethe-website. Over Goethe en Angelika Kauffmann, over Goethe en Bettina von Arnim, over Goethe en Gotha en tenslotte over Goethe en Beethoven en dat leidde tot Beethoven en zijn "Unsterbliche Geliebte". Twee boeken daarover gelezen, nummer drie, Harry Goldschmidt's "Um die unsterbliche Geliebte: Eine bestandsaufnahme" is werk in uitvoering; krijg ik waarschijnlijk dit jaar niet meer uit. En dat wil ik ook eigenlijk niet, want sommige boeken lezen als een spannende ontdekkingstocht, waar op iedere bladzijde wel iets interessants te vinden is. Kan me niet lang genoeg duren.