mijn hipster PDA.

Het is een dagelijkse strijd die 24 uur die ons per etmaal zijn toegewezen een beetje prettig en productief te besteden. Immers de variabelen aan de rechterzijde van de vergelijking {24 = a + b + c.......} zijn te talrijk om met de eenvoudige leus "Tijd is Prioriteit" te worden afgedaan.

Computers maken ons productiever, jawel, maar tegelijkertijd wordt er steeds meer van je gevraagd. En ik vraag ook steeds meer van mezelf, want het leven wordt steeds spannender. You can't have all the candy in the store, maar je wilt toch zeker weten dat je niet het lekkerste gemist hebt.

Als tijd een schaars goed is, is tjdmanagement geboden. Mijn ideale handleiding was lange tijd Roger Black's "Verspil geen tijd" - ooit eens bij de Slegte gekocht voor nog geen tien gulden. Maar sinds een jaar of twee ben ik een "Getting Things Done"-adept. GTD is eigenlijk geen time-management system, maar meer een "action-management", ontwikkeld door David Allen. Het boek is toevallig recent in het Nederlands vertaald, maar ik heb het inmiddels al gelezen en twee keer als audiobook beluisterd. Dat laatste is trouwens vanuit time-managementoogpunt erg aan te bevelen.

Een erg goede uiteenzetting is die van Merlin Mann op zijn 43folders-weblog. Dit weblog gaat vrijwel geheel over GTD (de naam 43 folders slaat op een van de basistools van het systeem), maar belangrijker zijn de tips die Mann geeft, o.a. over e-mail en tenslotte, onderwerp van dit artikel, de hipster PDA, een "uitvinding" van Mann. "Hipster" Personal Digital Assistant. De hPDA is wellicht meer te beschouwen als een statement met betrekking tot de overdaad aan implementatie allerlei computer-applicaties in GTD (zoals de TiddlyWiki) en de strijd om het ideale OS - veel GTD-fans werken met Apple - , is uiteindelijk tot een heuse hype uitgegroeid, inclusief foto's op Flickr en, meer bescheiden, de Nederlandse imitatie van LifeHack.org, een blog die ook geïnspireerd is door GTD.

Goed, hier komen mijn letterlijke twee centjes voor e hPDA. Ik koop bij de HEMA kleine notitieblokjes van 10,2 x 6,3 cm. 40 vel per blokje, 60 gram. Wat kosten die blokjes eigenlijk? Ik zou het niet weten, nog geen euro per drie. Zo'n blokje stop ik in de borstzak van mijn overhemd. Met een vierkleurenpen (ook van de HEMA, maar dat luistert wat minder nauw).

Zodra zich een taak voordoet schrijf ik hem op één zo'n velletje. En wel met een van de kleuren van mijn vierkleurenpen

 • rood: Doe de taak ASAP, dwz gelijk bij terugkeer op de werkplek.
 • blauw: Doe de taak vandaag, ga niet naar huis voor de taak gedaan is.
 • groen: Doe de taak deze week, dwz. uiterlijk vrijdag.

  Als de taak gedaan is, scheur ik het blaadje uit het blokje, verfrommel het en gooi het in de daartoe bestemde prullenbak. I've got my thing done.

  Daarnaast gebruik ik nog de kleur

 • zwart: someday-maybe: ideeën, informatie, losse plannen die op zo'n dag komen aanwaaien en waar ik wat mee wil, maar niet altijd mee kan. Deze verdwijnen in de loop van de week, doch uiterlijk zondagavond in de volgende opslagplaatsen:
 • Eén van mijn weblogs (informatie die reeds verwerkt is en die ik graag op het web zet, voornamelijk om mijn eigen ego te vleien)
 • Mijn Moleskine Treeware geeklog (informatie die geen verwerking behoeft, kant en klare info die ik wil documenteren en archiveren, mijn externe geheugen)
 • Mijn USB d3 cubed GTD-Tiddlywiki - Kuehleborn's Plannen en Plichten (voor langere termijn.
 • Mijn RememberThe Milk -account, deze integreert naadloos met mijn Google kalender en mijn Thunderbird client en is voor langere termijn, maar niet vrijblijvende, verplichtingen.

  En nog gaat er wel eens iets mis. Het leven is nu eenmaal vol moeilijke keuzes. :-)