Mijn hedonistisch dagboek

Dat is de titel van het Blog dat ik bij deze website ga bijhouden. Nog een Blog? Ik heb er al zeven! Jawel, maar dit keer persoonlijker - geen diepgaande discussies over politiek en technologie, maar een journaal van mijn dagelijkse beoefening van de Levenskunst.

Hedonisme: de kunst van het genieten. Zo leven dat je opnieuw zou willen leven. (Nietzsche). Hedonisme heeft daarbij misschien een wat negatieve connotatie van grijpen en graaien, maar zo zit ik niet in elkaar - ik wilde gewoon een pakkende titel in plaats van de Default: "My Blog". "Hedonistisch dagboek" ïs trouwens de ondertitel van het boek "Vulkanisch verlangen" van Michel d'Onfray", een van mijn favoriete filosofen.

“If you are not living on the edge, you are taking up too much room.” Jayne Howard.

Juist. De Cyberpunk-leus. Maar er is ook plaats voor humor:

You don't stop laughing because you're growing old, you grow old because you stopped laughing! - Anonymous.

Nodig om af en toe wat te relativeren, vooral als anderen je voor de voeten lopen.

Het leven is een bron van vreugde; doch daar, waar het gepeupel meedrinkt, zijn alle bronnen vergiftigd. - Nietzsche

Ah! Wat had die ouwe chagrijn daar gelijk in. Maar het liep slecht met hem af, wellicht door zijn misantropie. Dan hier en daar een scheutje ironie en cynisme. Ik voel mij dan ook het meest thuis bij de uitspraak van Biedermeier-schrijver Carl Herloßsohn:

“Noch einmal, sage ich, denkt an die Ironie und schweigt! Denkt! Aus der Ironie erfolgt die Wehmuth, wie aus der Narrheit die Weisheit erwächst. Die schwarze bittere Erde trägt bunte Blumen und süße Früchte; der schwarze Bergschacht, der giftig geschwangerte Erdkern, birgt Gold und Diamanten; der schlammige Grund des Meeres, wo Ungeheuer wohnen, hat die Perlen; das Menschenherz hat Blut und Liebe - : findet Ihr auch von Alle dem in meiner Rede nichts: so denkt an die Narrheit, denkt an die Ironie; nennet auch einen Weisen, und es gesellt sich jetzt schon die Wehmut in meinen Scherz. Amen!”
- Faust der Auerbachshöfling (Dr. Carl Herloßsohn) Rede im “Tunnel über der Pleiße”.