At the Piano

A. Edelfelt: At the Piano.

Voor mij, als muziekleraar en koordirigent, gaat er bijna geen dag voorbij zonder pianospel. Altijd beroepsmatig: het begeleiden van een klas zingende kinderen, het spelen van voorbeelden in de les of het begeleiden tijdens een koorrepetitie.

Het goede nieuws is dat ik er nog voor betaald krijg ook; muziek is, zoals Chick Corea ooit zei, een schitterend vak.

Als ik tijd heb, altijd minder dan ik graag zou willen, speel ik ook nog wel piano voor mijn plezier. Mijn favoriete stukken zijn Bach's 2e Partita in c mineur en Beethoven's Pathétique, in Eb. Hm, alletwee stukken met drie mollen - voer voor muziekpsychologen. Ik studeer er al mijn hele leven op, maar kom nog niet in de buurt van wat je op opnamen hoort. Ik blijf gewoon volhouden.

Het vergt wat zelfdiscipline om zonder leraar en zonder directe noodzaak te blijven studeren, maar het voortreffelijke blad "Pianist Magazine" helpt mij om iedere twee maanden nieuwe stukken onder handen te nemen; het blad heeft een voortreffelijke muziekbijlage, waaruit ik steeds probeer naast de stukjes voor "Anfänger" ook de meer uitdagende stukken te spelen. Stukken die ik momenteel in studie heb:

  • J.N. Hummel : Sonate nr. 8 in Ab
  • E. Grieg: Lyrische Stücke, op.68 nr 5: Lullaby
  • E. Granados: Danzas Espagñolas op. 37, no 5 "Andaluza"
  • R. Schumann: Davidsbündlertänze Op.6, nr 2
  • Clara Schumann: Romanze Op.11, nr 2