opium

warning: Creating default object from empty value in /home1/kuehlebo/public_html/georgeovermeire/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Chi Coltrane

Gisterenavond zag ik haar weer bij Opium: Chi Coltrane.

Ooit was ik een fan; nou dat is misschien wat overdreven. Maar wie was er indertijd niet overdonderd door "Go Like Elijah"?
En dan het filmpje - de videoclip alszodanig was nog niet uitgevonden, maar ze wisten hoe ze Chi moesten marketen voor op zijn minst het mannelijke deel van het publiek.

Ja, ik was wel onder de indruk, wellicht zelfs "een beetje verliefd", maar ik was natuurlijk pas 15 jaar oud. Ik kocht de LP - daar moest ik nog behoorlijk voor sparen - en constateerde tot mijn teleurstelling dat de overige nummers nogal tegenvielen. Behalve misschien nog het laatste nummer van kant 2, "The Wheel of Life", dat wel appelleerde aan mijn filosofische inslag. Muzikaal als ik was hoorde ik natuurlijk ook wel dat ze wel erg snel naar haar kopstem doorschakelde als de noten wat hoger werden, maar ik had het geld nu eenmaal uitgegeven en probeerde met die twee nummers en de hoes waarop nog altijd haar foto stond mijzelf wijs te maken dat het een goede koop was.

Toch heb ik de tweede LP maar niet meer gekocht; de recensent van de Muziek Express constateerde hetzelfde bij Chi's stem in de hoogte als ik bij "The Wheel of Life" al had gehoord, dus ik dacht: "hij zal bij de rest ook wel gelijk hebben". En hij was niet enthousiast.
Daarna werd het stil rond Chi.

In 2009 trad zij op in het Haagse Paard. Natuurlijk heb ik er even over gedacht. 's Morgens was ze op de radio, met "Go Like Elijah". Tenenkrommend vals, eigenlijk onaanvaardbaar. Ik weet als koordirigent natuurlijk dat je stem 's morgens niet is wat-ie later op de dag kan zijn, maar je bent een pro of je bent het niet. Ben niet gegaan; ik hoef allang niet meer te sparen voor een kaartje, maar ik kan mijn geld wel beter besteden.
Weliswaar zong ze het bij VPRO's Vrije Geluiden in dat jaar minder vals, maar het pianoritme klonk als een moeizaam voortsukkelend paard en het maathouden ging haar bij het zingen niet al te best af. Het leek eigenlijk wel of ze ernstig teveel gedronken had.
Sommige fans hebben kennelijk geen filter en schrijven dan enthousiast

Maar oud wil nog niet zeggen versleten. een echte Chi Coltrane stem". (Peter Jansen)

anderen, duidelijk van een latere generatie,

wat is hieraan goed ze kan niet eens zingen. Pouya1115, 4 years ago

En gisteren was ze dus bij Opium; ze opende met "You Were My Friend". Ook zo'n oude hit, ze schijnt sinds 1973 niets van betekenis meer te hebben gemaakt.
Naar aanleiding van haar optreden in 2009 bij Vrije Geluiden stond dit nummer op YouTube.
manga4774 (whoever she may be) schreef in het commentaar 2 jaar geleden terecht:

she was my friend.

Juist; einde oefening.
Voltooid Verleden Tijd.
Ik heb "Opium" uitgezet voor Chi de kans kreeg met de beloofde uitvoering van "Go Like Elijah" het laatste stukje van de illusie aan diggelen te gooien.

Overigens moet ik de plaat nog ergens hebben...

Syndicate content