George Overmeire's Website
The Art of Life is dying young....as late as possible!
Wat is Transhumanisme?

Ik ben Transhumanist. Transhumanisme is een overkoepelende term voor een reeks filosofie├źn die ervan uitgaat dat de mens een steeds verdergaande symbiose zal aangaan met de technologie.  Het is zoals ik het invul eigenlijk het humanisme-ideaal uit de renaissance, met technologie als extra optie.

Transhumanist ben ik, achteraf gezien, mijn hele leven al geweest, maar toen ik kennis maakte met het transhumanisme als stroming, indertijd vertegenwoordigd door het Extropy-institute in de V.S, waren de vijf basisprincipes samengevat in het acroniem "Best Do It So", wat stond voor: Boundless Expansion, Self Transformation, Dynamic Optimism, Intelligent Technology en Spontaneous Order. Persoonlijk sta ik daar nog steeds achter.

Inmiddels is Transhumanisme nogal mainstream aan het worden en ligt het publieke accent vooral op Human Enhancement - zeker de eerste stap - en de ethische vraagstukken. De "Intelligent Technology" is al zover dat in ieder geval de meeste jongeren transhumanist zijn zonder het te weten.

Op mijn Transhumanisme-website geef ik af en toe mijn visie op hoopvolle huidige en toekomstige ontwikkelingen, waarbij uiteindelijk de mens, als je die dan nog zo mag noemen (meestal dan ook aangeduid met de "posthuman"), de ruimte heeft gekoloniseerd. Om dit alles nog mee te kunnen maken is een langer leven nodig dan ik menselijkerwijs gesproken nog te gaan heb. Ik heb dan ook een contract om mee te doen aan het cryonics-experiment, waarbij ik hoop dat de wetenschap zich snel genoeg zal ontwikkelen om mij nog wat bonustijd te geven.


Opmerking: de boven genoemde websites zijn momenteel allemaal in renovatie - ik ben bezig al mijn websites grondig om te bouwen. Ik heb de koppelingen dan ook voorlopig verwijderd.Transhumanisme is de filosofie die het gebruik van de technologie verdedigt ten behoeve van de overwinning van onze biologische tekortkomingen en de transformatie van het menselijk bestaan. De snelle groei van de technologische ontwikkeling opent het uitzicht op revolutionaire ontwikkelingen zoals bovenmenselijke kunstmatige intelligentie en moleculaire nanotechnologie. Tot de vooruitzichten behoren ook: de biochemische verrijking en het herontwerp van onze lustcentra zodat we een rijkere verscheidenheid aan emoties, levenslang geluk en dagelijkse piekervaringen kunnen beleven; het stopzetten van de veroudering; de afschaffing van ziekten; en misschien de geleidelijke vervanging van het menselijk lichaam door synthetische onderdelen en computers.

(Definitie van de World Transhumanist Association, als geciteerd in Jos de Mul's artikel "Transhumanisme" "gepubliceerd in "Cyberspace Odyssee", Kampen 2002)