George Overmeire's Website
The Art of Life is dying young....as late as possible!
Rollen hei├čt das Zauberwort

Als musicoloog houd ik mij vooral bezig met de Duitse operacomponist Albert Lortzing, een "jack-of-all-trades" in het theater van de vroege negentiende eeuw. In mijn hoedanigheid van koordirigent ben ik ooit bij toeval bij Lortzing terechtgekomen, toen ik zocht naar een haalbaar stuk voor een jubilerend operakoor dat graag eens een integrale opera wilde uitvoeren, maar waarin ook nog het nodige koorwerk zat. Zoekend naar iets geschikts in de vele operapartituren kwam ik uit bij Lortzing's "Undine".  Ik was gelijk verkocht bij het lezen van de ouverture en de openingsaria en voerde het stuk integraal uit, de door Lortzing-kenner Georg Richard Kruse voorgestelde coupures negerend.

Dat laatste was niet zo slim van me, want het op zich prachtige werk lijdt enigszins aan lengte. Maar het heeft mijn leven een beslissende wending gegeven: uit mijn kennismaking met dit stuk en daarmee met Lortzing kwam het idee voort voor het onderzoeksonderwerp dat me nog steeds van de straat houdt - indertijd te groot voor een "gewone" doctoraalscriptie.

Toen het internet opkwam heb ik alles wat ik op dat moment verzameld had over Lortzing op een website gezet, wat me veel uitwisseling via de overige circa 60 Lortzing-kenners wereldwijd heeft opgeleverd. Naast deze grote website, is er nog een Nederlandse Lortzing-website, waarmee ik ooit de ambitie had alle Lortzing-opera's afzonderlijk te behandelen. Tijd is echter prioriteit, dus dit project ligt al enige jaren stil, wachtend op betere tijden. Tevens onderhoud ik voorlopig de Website van de Albert Lortzing Gesellschaft e.V., waarvan ik uiteraard lid ben.

Samenhangend met mijn Lortzing-project,  onderzoek ik de muziek van het Biedermeiertijdperk, de tijd tussen 1815 en 1848 en het traject van Spieloper naar Operette.

Om de vertegenwoordiging van Lortzing op Het Web compleet te maken is er een door mij onderhouden Twitteraccount "Biedermeierzeit" en een Albert Lortzing FaceBook-pagina.


NB: Somige op deze pagina genoemde websites zijn momenteel ernstig in renovatie en dus onbereikbaar. Daarom zijn de hyperlinks tijdelijk verwijderd.